Ik schrijf nu al een hele tijd over gemiste kansen. Laat ik eerst eens uitleggen hoe ik selecteer wat ik opneem en wat niet. Daar zijn een viertal voorwaarden voor.
1) Het moet gaan om combinaties die door beide spelers overzien werden.
2) Minimaal één van de betrokken spelers moet lid zijn onze vereniging
3) Ik moet de gemiste combinatie opmerken tijdens het spelen van de partij.
4) De gemiste combinatie moet, althans in mijn ogen, een beetje aan de speciale kant zijn.
Wat punt 3 betreft, ik ga echt niet alle partijen onderzoeken op gemiste kansen. Wel kan het gebeuren dat ik iets zie schemeren, maar dat de spelers snel verder spelen, waardoor ik niet de kans krijg om er goed naar te kijken. In dat geval ga ik na de partij even terug naar het bewuste moment. Maar als het mij ontgaat kan ik het de spelers ook niet kwalijk nemen dat ze het overzien.
Tot zover deze ontboezeming mijnerzijds, over naar de techniek. Hier had Geurt Souman zwart in een partij tegen Yirangiemercredi, speeltempo 3+2. Met beiden al op dam miste Geurt de winst toen zijn tegenstander 4-15 speelde.
Hoewel beiden nog ruim een minuut bedenktijd hadden, overzag Geurt deze kans en speelde 45-1 en kreeg na 49-44 zelfs nog een betere herkansing, maar ook deze was niet aan hem besteed.
Geurt speelde in plaats daarvan 27-32 en er werd remise overeen gekomen.
In het volgende diagram zien we Henk van Ommen in actie, met wit tegen Eclaire1. Hier was de bedenktijd 3+0. Na 13-19 had hij hier een schijf kunnen winnen met 25-20. Immers zwart kan niet weglopen met 24-29 of 24-30.
Later zou Henk de partij verliezen. Hierna weer een fragment van Geurt Souman. Hier speelde hij met zwart tegen Arslo. Dit is nog niet de stand waar het om gaat, maar de inleiding is te spectaculair om niet te laten zien. Het begint als Geurt 23-29 speelt.
Hiermee is de volgende stand ontstaan, waarin wit een schijf gewonnen heeft. Daarmee is het echter nog niet afgelopen, want zwart heeft nog een tegenactie die begint met slagkeuze.
Slaat wit anders dan lijkt hij een schijf achter te komen, maar hij kan het nog net gelijk houden.
Inderdaad staat wit nu een schijf achter, maar de tussenloop 24-19 is niet meer te voorkomen. Aan Geurt ging deze mogelijkheid voorbij want hij speelde in de stand van de laatste diagrammen 14-19, al zou hij de partij later alsnog winnen, al was het dan op de klok. Beide spelers hadden dan ook maar 2 minuten voor de hele partij. Eerlijkheidshalve moet ik wel bekennen dat ik de afwikkeling uit de laatste 2 diagrammen wel zag toen de partij gespeeld werd, maar dat wit de schijven gelijk kon houden zag ik pas toen ik de stand ter controle terug keek. Eigenlijk past dit dus niet in de regels die ik in de inleiding beschreef, maar ik vond het geheel te leuk om niet te laten zien.
Bij meer missers hou ik u graag op de hoogte.
Albert Lusink